Przepis na szybki i prosty obiad. Składniki na to danie na pewno masz w kuchni
Kaszotto to potrawa, którą możesz przygotować z różnego rodzaju kasz. Oryginalny przepis uwzględnia kaszę pęczak lub kaszę jęczmienną łamaną. Ja zwykle używam kaszy gryczanej, której smak świetnie komponuje się zarówno ze smakiem mięsa, jak i warzyw.
Zanim przystąpię do gotowania, przeglądam lodówkę oraz kuchenne szafki, aby wykorzystać produkty, które akurat mam pod ręką. Poniżej znajdziesz przepis na kaszotto z dodatkiem m.in. pieczarek, selera naciowego, papryki, kukurydzy i natki pietruszki. Oczywiście składniki możesz dowolnie miksować i dodawać swoje ulubione smaki. Kaszotto to również dobry sposób na wykorzystanie choćby mięsa z rosołu.
Jak zrobić pyszne kaszotto?
Zrób kaszotto według poniższych wskazówek i ciesz się wyjątkowym smakiem tej sycącej potrawy. Jeśli nie masz pod ręką zbyt wielu świeżych warzyw, możesz wykorzystać kukurydzę, zielony groszek lub fasolę (białą, czerwoną lub czarną) w puszcze. Przed ich dodaniem, pamiętaj, by dobrze odsączyć je na sitku. Warzywa konserwowe dorzucasz do kaszy przed końcem gotowania, żeby zachowały swoją strukturę.
Przepis: Kaszotto z kaszy gryczanej
To podstawowy przepis na kaszotto z kaszy gryczanej palonej lub też nie. Danie możesz śmiało wzbogaci o mięso.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 8 pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 1 średnia marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczarki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Seler naciowy obierz z twardych włókien i pokrój na małe kawałki. Papryki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki lub małą kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
- SmażenieNa dużej, głębokiej patelni lub w płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Dodaj cebulkę i smaż na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebulki dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż razem z cebulą i czosnkiem przez 5 minut. Gdy pieczarki zmiękną, dodaj paprykę, marchewkę i seler naciowy. Smaż warzywa na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut.
- PrzyprawianieDo podsmażonych warzyw dodaj pieprz ziołowy, około 1 łyżeczkę soli, słodką i wędzoną paprykę oraz oregano. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodanie kaszyNa patelnię dodaj 2 szklanki suchej kaszy gryczanej. Porcja na osobę gotowego kaszotto będzie odpowiadała porcji kaszy z woreczka (100 g). Zwiększ moc palnika i smaż kaszę z warzywami przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
- Dodanie bulionuNa patelnię wlej letni bulion i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz moc palnika i przykryj kaszotto pokrywką.
- GotowanieGotuj kaszę do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kasza jest miękka po około 13 minutach gotowania. Przed podaniem dopraw potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe kaszotto podawaj gorące. Posyp każdą porcję posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz, żeby danie było jeszcze bardziej sycące, możesz posypać porcje odrobiną tartego żółtego sera.
Co jeszcze można dodać do kaszotto?
Zamiast prażonej kaszy gryczanej możesz użyć m.in. białej kaszy gryczanej (nieprażonej) kaszy pęczak, kaszy jęczmiennej łamanej, kaszy bulgur lub kaszy orkiszowej.
Do potrawy możesz dodać ulubione dodatki oraz zioła i przyprawy. Kaszotto doskonale smakuje m.in. z dynią, cukinią, młodymi buraczkami i botwinką, czerwoną fasolą z puszki, pomidorkami koktajlowymi, jarmużem, szpinakiem oraz usmażonym mięsem drobiowym, wieprzowym lub wołowym. Mięso do kaszotto usmaż do miękkości na osobnej patelni i dodaj do potrawy tuż przed końcem gotowania. Do kaszotto możesz również dodać mięso, które pozostało z rosołu oraz wędlinę np. szynkę lub kiełbasę.
Do dekoracji potrawy możesz użyć również m.in. świeżej kolendry, bazylii, rukoli, roszponki oraz kiełków.